Sinds 1959 een begrip

Horlogerie van Manen begon in 1959 in het oude pand van schoenmaker Achterberg als een klein winkeltje met slechts vijf koekoeksklokken, een paar wekkers, enkele horloges en een aantal onderdelen. Sinds die tijd is Horlogerie van Manen uitgegroeid tot een gevestigde naam in Veenendaal en omstreken. De juwelier onderscheidt zich door haar uitgebreide assortiment sieraden, horloges en haar goede service.

about image
Onze Service
Sieraden en horloges zijn in alle soorten, maten en materialen verkrijgbaar. Goud of zilver, colliers of armbanden, een Lady-Di ring of een broche, Horlogerie van Manen heeft het allemaal. Bijkomend voordeel is dat Horlogerie van Manen elk sieraad op bestelling kan maken. Heeft u bijvoorbeeld een eigen, zelfbedachte ring ontworpen? Dan kan Horlogerie van Manen deze produceren. Naast sieraden heeft Horlogerie van Manen ook een uitgebreide collectie horloges. De collectie varieert van modieuze merken zoals Michael Kors, Daniel Wellington, Jacob Jensen of Icewatch, tot klassieke en tijdloze merken zoals Meistersinger, Maurice Lacroix, Rado of Raymond Weil. Ook heeft Horlogerie van Manen merken als Seiko (Astron), Certina en Casio(G-Shock) in huis. Deze merken blinken uit in innovatie en degelijkheid.

Door het grote atelier heeft Horlogerie van Manen de mogelijkheid om iedereen de service te bieden die bij hem of haar past. Horlogerie van Manen heeft veel technieken in huis om deze service te verlenen. Zo kunnen de vakmensen van Horlogerie van Manen sieraden en horloges graveren, lasergraveren (voor bijvoorbeeld glaswerk), goud- en zilversmeden, horloges repareren en zowel moderne als klassieke klokken repareren. Al deze reparaties gebeuren in het prachtig gelegen pand van Horlogerie van Manen.
Ons Pand
Daar waar vroeger de schippers hun schuiten met turf vanaf de Zwaai over de gracht richting de Grift transporteerden, is tegenwoordig na een lange periode van afwezigheid het water terug in het centrum, in de vorm van de Brouwersgracht. Deze gracht, met zijn idyllische bruggetjes, togen en historische details zoals een waterspuwende schapenkop, is het symbool van het vernieuwde centrum van Veenendaal. Op de kruising van deze Brouwersgracht en de Hoogstraat, uitkijkend op het Zwaaiplein, is Horlogerie van Manen gevestigd. Door het karakteristieke pand, met klokkentoren en carillon, is Horlogerie van Manen dé blikvanger van de entree van Veenendaal.

Het carillon van Horlogerie van Manen is een bekend fenomeen in Veenendaal. Al sinds jaar en dag laat het carillon zijn verschillende ingespeelde liedjes horen, al naar gelang de tijd van het jaar. Bijzonder aan het carillon is dat het een carillon met een figuuromloop is. Deze figuren, met onder andere een typische Mexicaan, Amerikaan, Nederlander en Engelsman, maken hun rondje zodra het carillon gaat spelen. In de jaren ’90 is het carillon volledig gereviseerd en heeft het zijn huidige vorm gekregen.
Onze Geschiedenis
Niet alleen het centrum is de afgelopen tijd ingrijpend veranderd, maar ook Horlogerie van Manen heeft door de jaren heen ingrijpende veranderingen ondergaan. Eind jaren ’70 werd het pand uitgebreid met een nieuwe showroom en de inmiddels bekende klokkentoren. Deze toren, gebouwd in Rotterdamse stijl, verrees op de hoek van de Tuinstraat en de Brouwersstraat, nu bekend als de Brouwersgracht. Enkele jaren later werd de toren opnieuw verbouwd. De toren, toen met een vierkant klokkenhuis, onderging een ingrijpende verandering: De toren werd verhoogd en het klokkenhuis kreeg een puntdak. De laatste verbouwing onderging het pand in 2006. Het interieur van de winkel ging volledig op de schop en de toren werd verplaatst naar de voorkant van het pand, aan het Zwaaiplein. Ook kreeg de winkel een vernieuwde entree en werd de toren op een ‘sokkel’ geplaatst. Inmiddels is de toren van Horlogerie van Manen een belangrijk herkenningspunt in Veenendaal.

Naast deze aangrijpende verbouwingen Horlogerie van Manen ook andere, minder positieve gebeurtenissen meegemaakt. Welke Veenendaler herinnert zich niet de brand in 1981? Op 5 december 1981 brak er brand uit bij Horlogerie van Manen. Het vuur verwoestte een groot deel van de winkel en het woonhuis erboven ging in vlammen op. De brandweer was de hele dag in touw om het vuur te blussen, maar ook zij konden niet voorkomen dat de kenmerkende gebroken kap aan de voorkant van het pand volledig uitbrandde. Enkele jaren na de brand is er een betonnen gevelelement geplaatst met een tekst, Ao 5-12-1981, wat de voorbijganger herinnert aan ‘de brand van 1981’.